Programmen som gör skrivandet kul

För att skriva krävs inte mer än ett papper och en penna, eller en enkel ordbehandlare på en dator. Det finns dock en mängd fördelar med bra programvaror som inte går att bortse ifrån. (Alla program är gratis utom en, men den är värd att nämna)

Ordbehandlare i office-program

Microsoft Word – Bästa ordbehandlaren och bästa rättstavningen. Gränssnittet är lika boxigt som alltid i Microsofts program, men det är solida produkter.

Google docs – Helt gratis både i molnet och på datorn. Dikteringen är hygglig och fungerar både på datorn, telefonen och plattan. Rättstavningen är duglig men inte sofistikerad. Använder man även Google Keep får man ett riktigt bra kommateringsverktyg.

Apple Pages är förmodligen den snyggaste ordbehandlaren. Såsom med allt som tillhör Apples utbud är det funktionellt, enkelt och slimmat. Rättstavningen är väldigt bra och funktionerna många. Gratis i molnet, även om du inte använder Apples produkter i övrigt.

Apache Open Office och Libreoffice är open source varianter av de klassiska Officeprogrammen. De kan installeras på din dator utan kostnad och har mycket bra funktioner. Ordlistan är dock alltjämt eftersatt, men för dig som vill ha en installerad fullfunktions office på datorn utan att spendera en krona är det väl värt.

Skrivprogram för skribenter och författare

Även om kontorsprogrammen ovan är utmärkta för att skriva text har det uppmärksammats att vi som skriver text ibland har behov som inte riktigt tillgodoses. Till exempel för att hålla reda på karaktärer, stycken och paragrafer. Eller bara att få lugn och ro med orden. Här kommer fyra av mina favoriter.

Scrivener – Jag är villig att hålla med en halv värld om att det här är ett av de kraftfullaste verktygen som finns för skriven text. Din text kan visas ur flera olika perspektiv, dina anteckningar är samlade, du har stor flexibilitet. Research, karaktärer, platser, detaljer… allt kan organiseras på ett enkelt sätt. OCH den kommer med fullskärmsläge, så att om du vill skriva med ögonen fokuserade på texten, då kan du det. Tyvärr använder de en Open Source ordlista vilket gör Scrivener opålitlig på svensk rättstavning. Men, exportera ut och kör genom Word innan leverans och du är säker.
Kostar ca 500:- för en livstod. men oj vad det är värt pengarna.

yWriter – Den som vill ha funktionalitet och väldigt lite nytt och modernt bör gilla denna oldie but goldie. Om man kan se förbi det ytterst gammalmodiga gränssnittet finns ett jättebra program för strukturerat innehåll och gott om data. Det är minimalistiskt men funktionellt. För att vara ett gratisprogram byggt i Simon Hayes källare 2001 (kanske) är det otroligt att den fortfarande utvecklas och fick 4+ av PCmag 2017.

Focuswriter – Att kunna arbeta i fullskärmsläge är populärt, men tänk om du kunde förvandla ditt tangentbord till en gammeldags skrivmaskin också. Det kan du! Med Focuswriter kommer en massa fiffiga funktioner för att hålla reda på statistik och dagliga mål, fullskärm OCH tangentljud. Det här kan verka vara en onödig funktion, men min erfarenhet är att ljudet gör mig mer fokuserad. Det går fortare att skriva. Testa gärna! Helt gratis.

Det här är en kort lista över programvaror som jag själv testat med stor förnöjsamhet. För dig som vill hitta alternativ kan jag rekommendera Alternativeto.net där man enkelt kan skriva in en programvara och få förslag på fler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *