Hur lång är texten? Ett ramverk för skriven text

För att skriva är det väsentligt att ställa upp ramverk. Annars är det lätt att man skriver för mycket, för litet eller fransar ut i kanten. Förlag och förläggare behöver också veta vad du presterat. Är det en långnovell eller en roman?

Det finns många sätt att definiera text. En av alla metoder handlar om enkel matte, det vill säga att notera hur många ord man skrivit. Nedanstående siffror är inte huggna i sten, det finns många publicerade undantag där texter varit både längre och kortare. Listan är att visa ett ungefärligt antal.

  • Episk roman: 200.000 ord eller mer. 
  • Roman: 50.000 ord eller mer. En klassisk roman ligger ofta på minst 80.000 ord.  
  • Kortroman: Under 100 sidor, det vill säga ca 18.000 – 40.000 ord. Bra för ungdomslitteratur och framgångsrikt som e-bok för exempelvis Amazon eller Kindle.
  • Långnovell: 7.500 – 18.000 ord. Ett lämpligt format för exempelvis följetonger i tidskrifter.
  • Novell: 2000 – 10.500 ord, men novellen kan vara mycket längre.
  • Blixtnoveller: Under 2.000 ord.

Tips från erfarenhet!

Vill du publicera en kortare text i en tidning? Ett mycket klokt steg är att kontakta tidningen innan du sänder in ditt alster. Be dem om just deras specifika riktlinjer för noveller och texter. Alla tidningar är olika och har olika mängd utrymme för noveller och artiklar från frilansare. Genom att göra denna omsorgsfulla kontroll innan man skickar in sin text kan man till och med få ett gott anseende redan innan man visat upp sin text.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *